Sağlık

Katı Kişi Sendromu kadınlarda iki kat daha fazla görülüyor.

Kanadalı ünlü müzisyen Celine Dion’un geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamayla gündeme gelen Stiff-Person Sendromu (SPS), Solid Person Sendromu olarak da adlandırılıyor. Nadir görülen ve ilerleyici bir nörolojik rahatsızlık olan sendromun kadınlarda iki kat daha sık görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, semptomların gövde kasları, kollar ve bacaklarda sertlik ve sertlikle başladığını söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, Kanadalı ünlü müzisyen Celine Dion’un kasların kontrolsüz kasılmasına neden olan hastalığı Solid Person Sendromu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Gürültü ve duygusal düşünme tetikleyebilir

Stiff-Person Sendromu (SPS) olarak da adlandırılan Katı Kişi Sendromunun nadir görülen, ilerleyici bir nörolojik bozukluk olduğunu belirten Dr. söz konusu.

Kambur duruşlar zamanla gelişebilir

Dr. Celal Salçini, bu kas spazmlarının gürültü, dokunma ve duygusal problemlerle tetiklenebileceğini söyledi. SPS’li bireylerin zamanla alışılmadık duruşlar geliştirebileceğini belirten Dr. Celal Şalçini, “Genellikle kambur duruşlar gelişebilir. Bazı insanlar yürüyemeyecek veya hareket edemeyecek kadar engelli olabilir.” söz konusu.

Ciddi yaralanmalara neden olabilir

Birçok hastanın normal reflekslere sahip olmadığı için sık sık düştüğüne değinen Dr. Celal Şalçini, “Bu durum ciddi yaralanmalara yol açabilir” uyarısında bulundu.

Diğer hastalıklarla karıştırılabilir.

SPS’li bireylerin evden çıkmaktan korkabileceğine değinen Dr. Celal Şalçini, “Çünkü araba kornası gibi sokak sesleri kasılmaları ve düşmeleri tetikleyebilir. SPS sıklıkla Parkinson hastalığı, Multipl Skleroz, fibromiyalji, psikosomatik hastalık veya anksiyete ve fobi olarak yanlış teşhis edilir. Glutamik Asit Dekarboksilaz (GAD) antikorlarının düzeyini ölçen bir kan testi ile kesin tanı konulabilir.” söz konusu.

Kadınlarda iki kat daha sık görülüyor

SPS’nin kadınlarda iki kat daha sık görüldüğüne dikkat çeken Dr. Tip-I diyabet, tiroidit, vitiligo ve pernisiyöz anemi gibi diğer otoimmün hastalıklarla ilişkilidir.” söz konusu.

Önlenemez ancak semptomlar kontrol edilebilir

SPS’nin önlenebilir bir hastalık olmadığını belirten Dr. Celal Şalçini, uygun tedavi ile SPS semptomlarının kontrol altında tutulabileceğini söyledi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu