ABD, Japonya ve Filipinler bölgesel gerilimlerin ortasında güvenlik bağlarını güçlendiriyor
ABD Başkanı Joe Biden, ekonomik ve savunma ittifaklarını güçlendirmeye yönelik önemli bir adım atarak bu hafta Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos’u ağırlayacak. Üçlü angajman, Çin’in genişleyen etkisi ve Ukrayna ile Gazze’de devam eden çatışmalar nedeniyle artan güvenlik endişelerini ele almayı amaçlıyor.
Çarşamba günü Başbakan Kishida ile yapılacak ikili zirvenin Japonya ve ABD arasındaki savunma ilişkilerini geliştirmesi ve Japonya’nın Hint-Pasifik bölgesinde ve küresel sahnede önemli bir müttefik olarak oynadığı rolün altını çizmesi bekleniyor.
Ülke içinde düşük onay oranlarıyla karşı karşıya olan Kishida, Beyaz Saray’da yüksek profilli bir akşam yemeği ve Perşembe günü Kongre’nin ortak bir toplantısında konuşma onuruyla karşılanacak ki bu ayrıcalık sadece 2015 yılında selefi Shinzo Abe tarafından paylaşılmıştı.
Ziyaret, Başkan Biden ve eski Başkan Donald Trump’ın eleştirilerine maruz kalan Japon Nippon Steel’in 15 milyar dolarlık ABD Çelik satın alma teklifine yönelik incelemelerin arttığı bir dönemde gerçekleşiyor. Ayrıca, yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin bölgesel istikrarı ve ticaret politikalarını etkileyebilecek olası sonuçlarına ilişkin Japon endişeleri de söz konusu.
Perşembe günü Başkan Biden, üç lider üçlü bir zirve için bir araya gelmeden önce Başkan Marcos ile de görüşecek. Görüşmelerin, Filipinler’in giderek artan bir baskıyla karşı karşıya kaldığı Güney Çin Denizi’ndeki Çin faaliyetlerine karşı koyma konusuna odaklanması bekleniyor.
Japonya Başbakanı Kishida, kurallara dayalı bir düzenin korunması ve bölgesel ekonomik refahın desteklenmesi için üç ülke arasındaki işbirliğinin önemini vurguladı.
Japonya kısa bir süre önce Filipinler’e hava savunma radarları sağladı ve eğitim amaçlı Japon askeri varlığını kolaylaştıracak bir anlaşma üzerinde çalışıyor. Bu hafta sonu Güney Çin Denizi’nde ABD, Japonya, Avustralya ve Filipinler’den kuvvetlerin katıldığı ortak bir deniz tatbikatı, özgür ve açık bir Hint-Pasifik’e olan bağlılığın altını çizdi.
Zirvelerde ayrıca enerji, ekonomik güvenlik ve altyapı projeleri gibi daha geniş konular da ele alınacak ve ABD’li yetkililer Filipinler’i bu alanlarda desteklemeye istekli olduklarını ifade edecekler.
Tayvan’ın güvenliğine ilişkin endişelerin ortasında, liderlerin krizler sırasında Japon kuvvetleriyle koordinasyonu geliştirmek için Japonya’daki ABD askeri komuta yapısını güçlendirmeyi tartışmaları bekleniyor. Çin’in Tayvan konusundaki tutumu gerginlik kaynağı olmaya devam ediyor, zira Pekin ada üzerindeki hak iddialarını ileri sürmek için güç kullanmaktan kaçınmıyor.
Ayrıca, ABD, Japonya ve Filipinler ortak askeri ve savunma teçhizatı geliştirme girişimlerini duyurmaya hazırlanıyor ve bu da potansiyel olarak ortak üretim anlaşmalarına yol açacak. Kishida’nın liderliğindeki Japonya, dünyanın en büyük üçüncü askeri harcamacısı olmayı hedefleyerek savunma bütçesini önemli ölçüde arttırma taahhüdünde bulundu.
Biden-Kishida zirvesinde Japonya’nın AUKUS savunma paktındaki potansiyel rolü de ele alınacak, ancak Japonya’nın tam olarak katılabilmesi için siber savunmada iyileştirmeler ve daha sıkı güvenlik protokolleri gerekiyor.
Nippon Steel’in satın alınmasıyla ilgili tartışmalara rağmen, ABD’li yetkililer Japonya’nın ABD’deki çeşitli sektörlere yaptığı yatırımları vurgulayarak, bu yatırımların Amerikan istihdamının yaratılmasına yaptığı katkıyı vurgulamak istiyor. Japonya’nın 2026 yılına kadar Ay’a insan göndermeyi amaçlayan ABD’nin Artemis projesine katılmak istemesiyle birlikte uzay araştırmaları işbirliği de odaklanılan bir diğer alan.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.